Δευτέρα

Ιστορικά στοιχεία

Ιστορικά στοιχεία
"Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων."

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Γραμματεία Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών) στα πλαίσια του Κοινωνικού Προγράμματος Δράσης κατά των Διακρίσεων, έχει ξεκινήσει μια πενταετή Πανευρωπαϊκή εκστρατεία πληροφόρησης (2003-2007) για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω εθνικότητας και φυλής, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η εκστρατεία "Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων." εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2003. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να πληροφορεί τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ κατά των διακρίσεων , καθώς και για να προωθεί τα ωφέλη της ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο.

Η ποικιλομορφία και ο διάλογος δεν αποτελούν μόνο τα βασικά μηνύματα αλλά και και της κατευθυντήριες αρχές της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει Πανευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές αναπτύσσονται σε συνεργασία με εθνικούς συνεργάτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπουργεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδέσμους εργοδοτών σε κάθε Χώρα Μέλος ΕΕ. Η εκστρατεία χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα επικοινωνιακών εργαλείων και προϊόντων που στοχεύουν τις αρχές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδέσμους εργοδοτών, ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης.

Η εκστρατεία "Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων." προσδίσει ιδιαίτερη σημασία στο πρωτότυπο και ξεχωριστό χαρακτήρα των εκδηλώσεων. Μια σειρά από δραστηριότητες, σεμινάρια, και συνεχείς εκδηλώσεις στα ΜΜΕ αποτελούν κομμάτι της θεματολογείας της εκστρατείας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το 2004 η εκστρατεία έδωσε το παρόν σε 300 εκδηλώσεις σε όλη την ΕΕ.

Συν των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η εκστρατεία και στις 25 χώρες, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων που καλύπτουν όλη την ΕΕ:

Μια από τις κυριότερες δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας είναι το Βραβείο Δημοσιογραφίας "Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων." Το Βραβείο αναγνωρίζει υψηλότατου επιπέδου δημοσιογραφία η οποία έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινής αντίληψης για το ωφέλη της ποικιλομορφίας και τον αγώνα κατά των διακρίσεων στην απασχόληση. Από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο 2004, διαδικτυακοί και έντυποι δημοσιογράφοι από τις 25 Χώρες Μέλη κλήθησαν να υποβάλλουν άρθρα σχετικά με τις διακρίσεις και την προώθηση της ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο. Όλες οι συμμετοχές κρίθηκαν βάσει της ειδησεογραφικής τους αξίας, σχετικότητα με το θέμα, πολυπλοκότητα της έρευνας, πρωτοτυπία της θεματολογίας και αξία για το κοινό. Το Βραβείο της ΕΕ θα απονεμηθεί στις Βρυξέλλες στις 2 Μαΐου 2005. Προετοιμασία για το Βραβείο Δημοσιογραφίας της επόμενης χρονιάς έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου.

Το Ευρώ-Φορτηγό Πληροφόρησης περιοδεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη για να πληροφορήσει τους πολίτες σχετικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον εγρασιακό χώρο και για να ενισχύσει την κοινή αντίληψη για θέματα διακρίσεων. Στην ενσωματωμένη σκηνή επιφανείας 50 τ.μ. θα εκτυλίσσεται ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας που θα περιλαμβάνει εθνικά μουσικά συγκροτήματα, παραστάσεις χορού, προβολή ταινιών και συζητήσεις. Φέτος το φορτηγό θα επισκεφθεί Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Εσθονία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Το 2004 το φορτηγό επισκέφθηκε την Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Λετονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία και Ιταλία.

Λαμβάνοντας μέρος σε ένα μαραθώνιο βιώνετε την ποικιλομορφία: χιλιάδες κόσμος από διαφορετικές προελεύσεις και ηλικίες, με διαφορετικoύς τρόπους ζωής και με διαφορετικούς στόχους μπορούν να συμμετέχουν σε οποιονδήποτε από τους μαραθωνίους στην Ευρώπη και να να αφιερώσουν την συμμετοχή τους "Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων." Το 2004, πάνω από 3200 δρομείς στήριξαν δημόσια την ποικιλομορφία φορώντας την ιδιαίτερη κίτρινη μπλούζα με το λογότυπο της εκστρατείας. Φέτος Φέτος, οι δρομείς θα πάρουν μέρος σε μαραθώνιους στην Λιθουανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία και Σλοβακία. Φορώντας το κίτρινο Τ-shirt κάνει την παρουσία τους αισθητή στους θεατές και τα ΜΜΕ, περνώντας έτσι το μήνυμα τους. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επτιροπής "Running for Europe" – (πάνω από 500 δρομείς, συμπεριλαμβανομένων και δύο επιτρόπων) θα στηρίξει την εκστρατεία στις 29 Μαΐου στον αγώνα των 20 χλμ. στις Βρυξέλλες.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία στην ιστοσελίδα
www.stop-discrimination.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: