Δευτέρα

Ισότητα στις υποχρεώσεις ανισότητα στα δικαιώματα Εξίσωση στα όρια, όχι στους μισθούς

Ισότητα δύο ταχυτήτων υφίστανται οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη μια πλευρά εντείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις οι πιέσεις για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών (το παράδειγμα της χώρας μας είναι χαρακτηριστικό). Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει μια αισθητή διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων, με τις γυναίκες να κερδίζουν κατά μέσο όρο 17,6% λιγότερα από τους άνδρες για όμοια εργασία. Στην Ελλάδα οι γυναίκες αμείβονται με 22% λιγότερα, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Mark Smith, καθηγητής της Σχολής Μάνατζμεντ της Γκρενόμπλ στη Γαλλία και μέλος της Συντονιστικής Ομάδας των Ευρωπαίων Ειδημόνων για το φύλο και την απασχόληση 

  Mark Smith, καθηγητής της Σχολής Μάνατζμεντ της Γκρενόμπλ στη Γαλλία και μέλος της Συντονιστικής Ομάδας των Ευρωπαίων Ειδημόνων για το φύλο και την απασχόληση Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την «Ισότητα των δύο φύλων στην Ε.Ε., το 2009» στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα δει το φως της δημοσιότητας στις 5/3, περισσότεροι από οκτώ (8) στους δέκα (10) Ευρωπαίους πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η διαφορά στις αποδοχές. Σήμερα, σε ολόκληρη την οικονομία της Ε.Ε., οι διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων αποκλίνουν σημαντικά. Κυμαίνονται από ποσοστά μεγαλύτερα του 20% σε κράτη-μέλη όπως οι Ελλάδα, Εσθονία, Αυστρία, Σλοβακία και Κάτω Χώρες, μέχρι μικρότερα του 10% σε Ιταλία, Πολωνία Βέλγιο και Μάλτα.
Οι διαφορές στις αμοιβές, όμως, δεν περιορίζονται στο θέμα της ίσης αμοιβής για όμοια εργασία.
Διάφορα αίτια μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, τα κυριότερα από τα οποία είναι: Η εργασία των γυναικών εξακολουθεί συχνά να θεωρείται μικρότερης αξίας από την εργασία των ανδρών.
Τα στερεότυπα των φύλων περιορίζουν τις επιλογές σπουδών και εργασίας, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, με αποτέλεσμα τον έντονο διαχωρισμό ως προς τα δύο φύλα στην αγορά εργασίας.
Τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες αποτιμώνται λιγότερο σε σύγκριση με τα επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες.
Το άνισο βάρος φροντίδας των παιδιών ωθεί τις γυναίκες να αναζητούν συντομότερο και πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Οι μικρές διαφορές στις ωριαίες αποδοχές, πολλαπλασιασμένες πολλές φορές, οδηγούν σε χαμηλότερες αμοιβές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, όπως χαμηλότερες συντάξεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Ευρώπης υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά στις Βρυξέλλες την εκστρατεία της κατά των μισθολογικών διαφορών. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα αυτό και η εύρεση πιθανών λύσεων για τη γεφύρωση των διαφορών. Η αρχή της ίσης αμοιβής για όμοια εργασία είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη της Ε.Ε., και μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χρονολογείται από το 1957 (Συνθήκη της Ρώμης). Μέχρι σήμερα όμως ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αν επιδιώκουμε να εξισώσουμε τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, θα πρέπει πρώτα να εξαλείψουμε τη διαφορά των αμοιβών τους κατά τα χρόνια της εργασίας. Επίσης οφείλουμε να ανταμείβουμε τις γυναίκες για τον χρόνο που αφιερώνουν στη φροντίδα των παιδιών», λέει στην «Ε» ο Mark Smith, καθηγητής της Σχολής Μάνατζμεντ της Γκρενόμπλ στη Γαλλία και μέλος της Συντονιστικής Ομάδας των Ευρωπαίων Ειδημόνων για το φύλο και την απασχόληση (EGGE). Για την Ελλάδα, παραδέχεται ότι υπάρχει όντως μεγάλη διαφορά στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών και ότι η διαφορά αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. «Στις περισσότερες χώρες του Νότου οι γυναίκες που εργάζονται είναι εκείνες που έχουν και τα υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης. Ετσι, οι διαφορές με τους άνδρες στις αμοιβές είναι μικρότερες, αυτό δεν ισχύει όμως για τη χώρα σας». Η Ευρώπη, υπογραμμίζει ο κ. Smith, μπορεί να κάνει αρκετά για να εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές. Το πρώτο είναι να εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές, όπως είναι π.χ. νηπιαγωγεία, βρεφονηπιαγωγεία κ.ά., ώστε να διευκολυνθεί η εργασία των γυναικών. Μπορεί επίσης να συντονίσει την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στις χώρες της και να ασκήσει πίεση για την εξίσωση των αμοιβών των ανδρών και των γυναικών, όπως ήδη κάνει με τα όρια συνταξιοδότησης. Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε εκτός από τις γυναίκες και την οικονομία των χωρών της Ε.Ε.». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: