Σάββατο

Μέ ἀπόφασι Μητσοτάκη τρέχουν γιά τό μεγάλο ἔργο


Ναί,μέ ἀπόφασι τοῦ ίδίου τοῦ πρωθυπουργοῦ τῆς χώρας,πού καθώς φαίνεται ἄλλη ἔγνοια δέν ἔχει,τρέχουν νά διευθετήσουν τά πάντα ὥστε τό μέγιστο ἔργο γιά τήν Θεσσαλονίκη,νά γίνῃ πραγματικότης,ὄσο τό δυνατόν ταχύτερον !

Τό ἐρώτημα,ἀπό ὅλους σας φαντάζομαι,θά εἶναι : Καί ποιό εἶναι αὐτό τό τεράστιο καί σημαντικότατο ἔργο ;



Παγκόσμιο μνημείο κατά του ρατσισμού Επτά δεκαετίες άργησε η Θεσσαλονίκη. Να αποκαταστήσει τη μνήμη, να αναγνωρίσει τα λάθη της, να ανοίξει τα αρχεία της, να ερευνήσει, μα πάνω απ’ όλα να ζητήσει συγγνώμη για ένα κομμάτι της Ιστορίας που έθαψε με τη σιωπή της και κάτω από τα θεμέλια του πανεπιστημιακού της ιδρύματος.

Μά τό μουσεῖο ὁλοκαυτώματος,τί ἄλλο ; Ἕνα μουσεῖο πού θά ...ἀναβαθμίσῃ τήν Συμπρωτεύουσα,γιά νά μήν πῶ,τήν χώρα ὁλάκερη !



Την αισιοδοξία ότι θα λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και το έργο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα προχωρήσει επιτέλους με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε να "τρέξει" το πρότζεκτ του συγκεκριμένου έργου.

...Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου (και πάλι στο Διοικητήριο) για να διαπιστωθεί η όποια πρόοδος και ο σκοπός είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα επιτρέπει την ανέγερση και την τοποθέτηση του κτιρίου στο πιο κατάλληλο μέρος μέσα στο χώρο, αλλά και συγχρόνως να περιβληθεί το κτίριο από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο.(ἀπό ἐδῶ)

Μιλᾶμε γιά μεγαλεῖα,ὄχι ἀστεῖα !

"Μετά από πέντε χρόνια που δεν είχε γίνει τίποτε για το συγκεκριμένο έργο ξαναμπαίνει το τρένο στις ράγες του, υπάρχει η καλή βούληση, υπάρχει ο συντονιστής της όλης προσπάθειας, ο κ. Πικραμμένος, και θεωρώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα. Έως τότε, θα κάνουμε όσες συσκέψεις χρειαστούν για να αντιμετωπίσουμε τα όποια ζητήματα είναι ανοιχτά", δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.(ἀπό ἐδῶ)



Μέ ἄλλα λόγια : εὐτυχῶς πού ὁ Μητσοτάκης καί ἡ νουδου ἔγιναν κυβέρνησι ! Εὐτυχῶς ! Βλέπετε μέ πόση ἀγάπη κι᾿ἐνδιαφέρον ἔχουν περιβάλλῃ τό ἔργο;Ὅσες συσκἐψεις χρειαστεῖ,θά τίς κάνουμε,λέει ὁ Καρά-ογλού. Ἀλλά καί ὁ δήμαρχος Θεσσαλονίκης,τό ἴδιο καί περισσότερο ἐνδιαφέρον δείχνει :


Ὁ Ζέρβας μέ τόν Μωϋσῆ Ἐλισάφ,τόν ἑβραῖο δήμαρχο Ἰωαννίων,ὅλο ἀγάπες...(ἐδῶ)
Ηταν σοφή η επιλογή του προέδρου της κυβέρνησης να ορίσει τον αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο ως επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ", τόνισε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: "Το θέμα είναι να γίνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος το συντομότερο δυνατό, στην καλύτερη δυνατή θέση και να έχει τις προσβάσεις αυτές έτσι ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.(ἀπό ἐδῶ)

Ναί,αὐτό εἶναι τό θέμα. Αὐτό «καίει» τήν χώρα σήμερα ! Δέν ὑπάρχει κανένα ἀπολύτως πιό σοβαρό θέμα ἀπό αὐτό ! Κανένα,σᾶς λέω !


ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε "πολύ ωραία" την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να αναθέσει στον κ. Πικραμμένο την παρακολούθηση του έργου.(ἀπό ἐδῶ)


Πῆγαν κι᾿ἐπί τόπου...
Ἀλήθεια,γιατί ὅλοι χαίρονται τόσο πολύ μέ τήν ἐπιλογή τοῦ Πικραμμένου ( μέ ἀπόφασι Κούλη,ἔτσι;) ὡς ἐπικεφαλής γιά τήν παρακολούθησιν τοῦ ἔργου ; Περιέργες χαρούλες κάνουν ἤ ὄχι καί τόσο ...περίεργες ;

Γιά μία στιγμή,μήπως δέν ἐνθυμοῦμε καλῶς ;



Ο Πάνος Πικραμένος στα δώδεκά του, το 1957, γράφτηκε στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Γιατί συνέβη αυτό; Ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής των Γερμανών. Μετά το τέλος της Κατοχής πέρασαν δώδεκα χρόνια μέχρι να ξανανοίξει η Γερμανική Σχολή και ένας από τους πρώτους μαθητές της ήταν ο μικρός Παναγιώτης. Εντελώς συμπτωματικά το νέο κτίριο της σχολής (το κατοχικό στην οδό Αραχώβης είχε περιέλθει στο Γαλλικό Ινστιτούτο) χωριζόταν από μια μεσοτοιχία με την κλινική του πατέρα Χριστοφοράκου, ο γιος του οποίου φοίτησε κι αυτός στην ίδια σχολή.

Ο μικρός Παναγιώτης ξεκινούσε με τα πόδια από το αριστοκρατικό σπίτι του με τα 18 δωμάτια στην οδό Ακαδημίας 52 για να φτάσει στην περιοχή Μουσείου. Κάθε πρωί πήγαινε στη Γερμανική Σχολή.

Το σπίτι αυτό των 450 τ.μ. ανήκε στην οικογένειά του πριν ο ίδιος γεννηθεί το 1945, όταν ο κόσμος άλλαζε με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Είχε αγοραστεί λίγες μέρες αφότου άρχισε η Κατοχή με γερμανικά χρήματα. Από που προέρχονταν αυτά τα χρήματα;  Ο πατέρας του Παναγιώτη Πικραμμένου, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Όθωνας μόλις είχε αναλάβει την αποκλειστική πώληση σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα των προπαγανδιστικών εντύπων του κατακτητή, των Γερμανών ναζί.(ἀπό ἐδῶ)

Ἔ,ναί,καλῶς ἐνθυμούμην ! Τίς χαροῦλες γιά τόν Πικραμμένο,τόν υἱό τοῦ Ὄθωνος πού συνεργάσθηκε μέ τούς ναζί,πού ἐξέδιδε τήν ναζιστική προπαγάνδα,πῶς μπορεῖ νά τίς αἰτιολογήσῃ κανείς; Προσωπικῶς μία ἀπάντησιν ἔχω : ὅ,τι ἀκριβῶς συμβαίνει μέ τό Ἀδωνάϊ καί τόν Βορίδη καί ὁ νοῶν νοείτω...

Ὁ Καρά-ογλού,ὁ Δαυΐδ τοῦ ΚΙΣ,ὁ Ζέρβας τῆς Θεσσαλονίκης,ἀλλά καί ὁ Μπουτάρ-ογλού πού τοῦ ἔχει δοθῇ καί ἡ περίοπτος θέσις τοῦ προέδρου τοῦ ἱδρύματος τοῦ μουσείου ὁλοκαυτώματος, εἶναι πανευτυχεῖς πού ὁ υἱός τοῦ Ὄθωνος,τοῦ θαυμαστοῦ καί συνεργάτη τῶν ναζί,ἔχει ἀναλάβῃ ἐπικεφαλής ὥστε τό μουσεῖον νά ὁλοκληρωθῇ,τό συντομότερο δυνατόν πού λέει καί ὁ δήμαρχος Θεσσαλονίκης καί στήν καλλίτερη δυνατή θέσιν !



Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ντέϊβιντ Σαλτιέλ χαιρέτισε τη στάση και τη θέση της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου της, κ. Πικραμμένου,που, όπως είπε, "με την παρουσία του, επιτέλους, δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην απαρχή των εξελίξεων του Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος... το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα έργο που θα τιμήσει τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τους νεκρούς της, διότι ήταν Έλληνες πολίτες οι 50.000 Εβραίοι που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα και ο ίδιος είναι υπερήφανος που θα γίνει αυτό 75 χρόνια μετά.(ἀπό ἐδῶ)



Τί περισσότερο νά γίνῃ; Μήπως...


Δεν υπάρχουν σχόλια: